Midesinde Yanma ve Bulantı Yaşayanlar; Dikkat! Ülserseniz Bu Yiyecekleri Tüketmeyin. Ülseriniz Varsa Bunları Deneyin
Ülser, pek çok kişinin hayatını zorlaştırıyor. Genetik sebeplerden sigara ve alkol kullanımına, stresten bilinçsiz ilaç alımına kadar çok farklı etkenler ülsere neden olabiliyor. Midede veya ince bağırsakta oluşan bu yaraların en sık görülen belirtileri arasında özellikle yemekten sonra midede yanma ve ağrı, bulantı, sık istifra etmek, hızlı doyma gibi semptomlar bulunuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, ülser hastalarının uzak durması gereken yiyecekleri ve ülsere iyi gelen alternatif tıp yöntemlerini açıkladı.
ÜLSER HASTALARI BU YİYECEKLERİ TÜKETMESİN!
DHA’ya verdiği demeçte Korkut, ülsere karşı mide asidini kontrol altına alan mide koruyucu ve H2 blokerlerinin tedavide sık olarak kullanıldığını belirtti. Sağlıklı beslenmenin ve özellikle baharattan kaçınmanın, midede ve bağırsakta oluşan yaraların tedavisi için kritik önemde olduğunu da söyleyen Korkut, bitkisel alternatif tıbbın da ülserle mücadelede etkili olduğunun altını çizdi.
ÜLSERE KARŞI SÜPER ASKER: KUDRET NARI
Korkut ülserden, bağırsakta ve midede görülen yaralanmalardan muzdarip olanlara kudret narını önerdi. Bu bitkinin zeytin yağında bekletilerek veya balla beraber tüketilmesi, faydasını arttırıyor. Kudret narının hazımsızlıkla, gastritle, reflüyle, midede yanma ve ekşimeyle, ülserle mücadelede kullanılan temel alternatif tıp ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Korkut, ayrıca zeytin yağının da polifenol ve antioksidan açısından zengin olduğunu söyledi. Bu maddeler mide astarını koruyan tabakanın güçlenmesini sağlayarak ülserin önüne geçebiliyor.
SARI KANTARON YAĞI DA ÜLSERE KARŞI KULLANIŞLI ALTERNATİF TIP ÜRÜNLERİ ARASINDA
Ülsere, mide ve bağırsak yaralanmalarına karşı kullanışlı bir diğer alternatif tıp ürünü ise sarı kantaron yağı. Bu yağın midede koruyucu bir bariyer oluşturduğunu, mide asidinin zararlı etkilerinden koruduğunu ve sindirimi kolaylaştırmada etkili olduğunu belirten Esin, ayrıca mide ağrısına karşı papatya, zencefil, nane ve ıhlamur gibi bitkilerin çaylarını önerdi.
Papatya çayının ülserin yanında midede ve bağırsakta görülen spazmlara, gaz problemine, sindirime ve şişkinliğe de iyi geldiği biliniyor.
Hazmı kolaylaştıran diğer alternatif tıp ürünleri içerisinde kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal ve tarçın bulunuyor.
YİNE DE RİSKE KARŞI TEDBİRLİ OLUNMALI
Öte yandan bitkisel alternatif tıp ürünleri, kimi zaman diğer besinlerle ve kullanılan ilaçlarla karışarak komplikasyona neden olabiliyor. Alerji gibi sonuçlara neden olabilen bu komplikasyonlara karşı alternatif tıp ürünlerinin bir doktora danış olarak kullanılmasında fayda var.
Sağlık kuruluşları Türkiye’de en yaygın ülser türünün, ince bağırsağın belli bir kısmında görülen onikiparmak ülseri olduğunu söylüyor. Kadınlara kıyasla erkeklerde üç kat daha yaygın görülen ülsere karşı bol sıvı almak, şeker, tuz ve kafein tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmak da kritik öneme sahip.