Cilt kanserinde kişiye özel aşı
Dünyada her yıl en az 132 bin insanı etkileyen ve cilt kanserleri türleri arasında en ölümcül olarak gösterilen melanoma ile şu an cerrahi olarak mücadele edilebiliyor. Cerrahi yönteme ek olarak bazen radyoterapi, ilaçlar ve kemoterapi de kullanılabiliyor. University College London Hospitals’da yapılan testlerde doktorlar aşıyı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan Pembrolizumab ve Keytruda adlı ilaçla birlikte veriyorlar. Moderna ve Merck Sharp and Dohme tarafından üretilen tedavi yönteminin, klinik deneylerde başarılı olması halinde genel kullanıma sokulacağı değerlendiriliyor.
TESTLERE DEVAM
Araştırma ekibinden Dr. Heather Shaw, aşının cilt kanseri hastalarını tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu, bununla birlikte akciğer, mesane ve böbrek tümörleri gibi diğer kanser türlerinde de test edildiğini duyurdu. Shaw, aşının, kişiselleştirilmiş olarak, yani yapısı her bir hastaya uyacak şekilde değiştirilerek sunulduğunun altını çizdi.
DENEMELER SON AŞAMADA
-Denemelerde her hasta için özel olarak üretilen yeni aşılar test ediliyor. Testlerin ikinci aşamasında aşıların melanom hastalarında kanserin tekrarlama riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştı. Şimdi ise üçüncü ve son aşama denemesi başlatıldı.