Kirada Zam Sınır Kalkıyor: 1 Temmuz’dan Sonra Neler Olacak
Kirada zam sınırı kalkıyor. Ev sahibi ve kiracılar 1 Temmuz’u merakla bekliyor. Peki 1 Temmuz’dan sonra neler olacak?
BirGün’de yer alan habere göre kira artışları, 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenecek.
Bu, her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının ortalaması anlamına geliyor. Kiracılar ve ev sahipleri, kira artış oranları konusunda anlaşmaya varmak zorunda. Anlaşma sağlanamaması halinde, kiracılar sulh hukuk mahkemelerine başvurabilecek.
İstatistikler, kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının kiracıları olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. İPA’nın İstanbul Barometresi araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen yüzde 25’lik orandan daha yüksek olduğunu belirtti.
Kira artış hızı son iki yılda nominal olarak yüzde 265’e ulaştı. Bu durum, kiracıların büyük bir yük altına girmesine neden oluyor.
İPA’nın İstanbul Barometresi araştırmasına katılanların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 9,4’ü geçen ay kirasını ödeyemediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını belirtti.
Zam sınırı ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirdi ancak katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen yüzde 25’lik orandan daha yüksek olduğunu belirtirken yüzde 27,9’u yüzde 25 oranında, yüzde 6,9’u ise yüzde 25’ten daha düşük bir oranda kira artışı gerçekleştiğini belirtti.
Kira artış hızı yavaşlasa da yüksek seviyede olmaya devam ediyor. Endeksa’nın verilerine göre bu iki yılda Türkiye’de kiralar nominal olarak yüzde 265 arttı. Yasal sınıra karşın iki katı artış yapmak zorunda kalan kiracılar, korkuyla zam dönemini bekliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Temmuz itibarıyla bitecek konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının devam etmesine gerek olmadığını belirtmişti.