Artık kabusumuz olmayacak. Türk profesörden koronada çığır açacak sistem

Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Korona Virüse Karşı ”Biyosensör Metodu” Geliştirdi

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, vücudun bağışıklık sistemini kontrol eden sitokin fırtınasını ölçebilen ve korona virüse karşı erken önlem alınmasına olanak sağlayan ”biyosensör metodu”nu geliştirdiğini duyurdu.

2019 yılında kalp krizi ve akciğer kanseri risklerini anlık olarak tahmin edebilen biyosensörler geliştiren ve Sağlık Bilimleri alanında Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Yola, korona virüs için yeni bir teşhis yöntemi üzerine çalıştıklarını belirtti.

Korona virüse karşı erken teşhisin önemine vurgu yapan Yola, çalışma ekibiyle birlikte son 1,5 yılda önemli hastalıkların erken teşhisine odaklandıklarını ve korona virüse karşı alternatifler arayışında olduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Yola, geliştirdikleri çevre dostu ve ekonomik biyosensör metodunun en kısa sürede hayata geçirileceğini ve korona virüs vakalarının tespitine yönelik çalışmalarının hızla ilerlediğini belirtti.

Related Posts

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.