Tek bir belirtiyle başlıyor, iki organı da etkiliyor

Türk Böbrek Vakfı’ndan “Kardiyorenal Sendrom” Uyarısı

Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan açıklamada, toplumda sıkça görülen diyabet, yüksek tansiyon, obezite, metabolik sendrom, kolesterol ve damar kireçlenmesi gibi hastalıkların hem kalp hem böbreği olumsuz etkilediği belirtildi.

Her iki organda işlev bozukluğunun ortaya çıkardığı “kardiyorenal sendrom” adlı sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, hastalığa ilişkin risk faktörleri, belirtiler, korunma ve tedavi yöntemleri ele alındı.

Basın toplantısında konuşan TBV Başkanı Timur Erk, Türkiye’nin obezite oranı yüksek bir ülke olduğunu vurgulayarak, kötü alışkanlıkların sağlığa mal olabileceğine dikkat çekti. Akdeniz tipi beslenmenin önemine değinen Erk, vücudun karmaşık bir mekanizmaya sahip olduğunu ancak en ufak bir sorunun diğer organları da olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Erk, hekim görüşü almadan tedaviye yönelmenin risklerini vurgulayarak, dijital medyanın yükselişiyle birlikte sosyal medyada kontrolsüzce pazarlanan ürünlerin tehlike yaratabileceğine işaret etti.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, dünyada kronik böbrek, diyabet ve kalp yetersizliği hastası sayılarını paylaşarak, Türkiye’de her altı kişiden birinde böbrek yetersizliği görülebileceğini belirtti. Türkmen, hastalıkların zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Deniz Kılıç ise böbrek hastalıklarının kardiyovasküler sorunlara büyük risk oluşturduğunu ve bu hastalarda yaşanan zorluklara dikkat çekerek, invaziv işlemlerden kaçınılmasının gerekliliğine değindi.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Hipertansiyonun en büyük tehlikesi: Fark edilmeden ilerliyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve 40 yaş üzeri erkeklerde hipertansiyonun daha yaygın görüldüğünü belirtti.

Peş peşe alarm dengeyi bozar! Sabah uyanmakta zorluk çekenler için ipuçları

Sorunun altında yatan temel nedenleri belirleyin, tedavi için destek almaktan çekinmeyin, uyku ataletini en aza indirin ve hiçbir şey işe yaramazsa zorla kalkın! Tamam da nasıl? 

Vücut dönüp kendine saldırıyor: Bu hastalığa dikkat !

Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının özellikle cilt, göz ve iç organlar üzerinde belirtiler gösterdiğini ifade eden uzmanlar, lupus hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.