Avrupa borsaları yükselişte: Haftanın son gününde neler oluyor? (16 Mayıs 2025)

Avrupa Borsalarında Yükseliş Devam Ediyor

Avrupa borsaları bugün olumlu bir seyir izliyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,5 artarak 549,78 puana ulaşırken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 23.809 puana çıktı. İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 yükselerek 8.679,22 puana ulaştı.

Diğer yandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,2 artarak 40.511 puana, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,4 yükselerek 13.960 puana, Fransa’da ise CAC 40 endeksi yüzde 0,4 prim yaparak 7.882,57 puana ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine dair gümrük tarifelerinin etkilerine dair makroekonomik veriler ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikalarındaki belirsizlikler, global piyasalarda dalgalı bir seyri beraberinde getiriyor.

Avrupa borsaları, küresel piyasalardaki karışıklığa rağmen olumlu bir görünüm sergiliyor. Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri ve ekonomik veriler, yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.


Avrupa borsaları neden düşüyor? Büyüme verileri belirsizliği artırıyor! (15 Mayıs 2025)

Gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler gündemdeki yerini korurken, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile olumlu bir görüşme yaptıklarını ve tarifeler konusunda müzakereleri hızlandıracaklarını açıkladı.

Öte yandan, dün açıklanan verilere göre Avro Bölgesi bir önceki çeyrekte beklenenin altında yüzde 0,3 büyürken, İngiltere ekonomisi yüzde 0,7 büyüyerek G7 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO üyelerinin savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine çıkarma hedefini desteklemesi, savunma hisselerinde değer artışına yol açtı.

Analistler, Avro Bölgesi’nde dış ticaret dengesi, ABD’de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi önemli verilerin gündemde olacağını belirtiyor.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.