Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım Teşvik Belgesinde Şirketlere Yeni Sınırlama Geliyor

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa ile yatırım teşvik belgelerinde yapılan değişikliklerle, indirim hakkının kullanılabileceği süre en fazla 10 yıl ile sınırlandırılıyor. Yatırımlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 60 indirimli uygulanacak. Ar-Ge personel desteklerine de belirli sınırlamalar getiriliyor.

AKP, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 21 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ekonomim’den alınan bilgiye göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yatırımları teşvik etmek amacıyla yapılan indirimli kurumlar vergisi uygulamasında sınırlama getiriliyor. Artık indirim hakkı, yatırımın yapıldığı ilk hesap döneminden itibaren en fazla 10 hesap dönemi boyunca kullanılabilecek ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60 olarak belirlenecek. Ayrıca, kazanç olmasına rağmen kullanılmayan yatırıma katkı tutarlarının sonraki dönemlerde dikkate alınmayacağı kanuna ekleniyor. Yatırım teşvik belgesi kapsamında, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50’sini aşmamak şartıyla yatırıma katkı tutarı hesaplamalarına göre, indirim hakkı ilk hesap döneminden dördüncü hesap dönemi sonuna kadar diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek ve bu oran sıfıra kadar düşürülebilecek.

5746 sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Ar-Ge, tasarım ve destek personelinin gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi istisnası, aylık brüt asgari ücretin 24 katıyla sınırlandırılıyor. Ücretlerin belirli bir tutarın üzerindeki kısımları teşvik kapsamı dışında bırakılarak, kalan tutarlar üzerinden vergi avantajı sağlanacak.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, Ar-Ge merkezlerinde çalışan personelin ücretlerine sağlanan vergi istisna ve teşvikler ise brüt asgari ücretin 40 katıyla sınırlandırılacak.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle, serbest bölgede üretim yapan mükelleflerin kendi bölgesinde veya diğer serbest bölgelerde yaptıkları ürün satışlarından elde ettikleri kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.

Related Posts

Altın fırladı: Çeyrek 8 bini aşacak mı?

Alım-satım yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında son günlerde dalgalı bir hava hakim. Haftayı düşüşle açan altın, dün ivmeleri yukarı çevirerek haftayı yüksek kapattı. Küresel gerilimlerden etkilenen altın fiyatları …

TBMM’den geçen yasa değişikliğiyle, turizm işçileri 10 gün çalışmadan izin kullanamayacak

Meclis’ten geçen yeni düzenlemeye göre turizm sektöründe çalışan işçiler 10 gün çalışıp 11’inci gün tatil yapacak.

Türk ve Mısırlı şirketler arasında 100 milyon dolarlık anlaşma

Türk şirketi Bony Socks ile Mısır şirketi El Sewedy Sanayi Kalkınma, 70 ila 100 milyon dolar arasında yatırım anlaşması imzaladı.

İnşaat maliyetleri mayısta arttı

İnşaat maliyet endeksi, Mayıs ayında yükselişe geçti. Buna göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,40, aylık yüzde 0,88 artış gösterdi.

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?