Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Türkiye’de Tarım Sayım Seferberliği Temmuz Ayında Başlayacak

Türkiye genelinde yapılacak tarım sayım seferberliği temmuz ayında start alacak. Bu kapsamda tarımsal işletme tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verileri toplanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkililerine göre, tarım ve gıda politikalarının doğru kurgulanabilmesi ve politikaların etkinliğinin izlenebilmesi için gereken verilerin derlenmesi amacıyla sayım gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK iş birliğinde gerçekleştirilecek sayım, iki aşamada planlanıyor. İlk aşamada, Bakanlık tarafından kayıtlarda olmayan tarım arazileri tespit edilip kayda alınacakken, ikinci aşamada bu tespit edilen alanlar detaylı olarak incelenecek. Bu aşamalar “tamsayım” yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Beyan Edilen Veriler Anlık Kontrol Edilecek

İdari kayıtlar ile birlikte yapılacak sayımda, tarımsal işletmeler randevulu olarak sayım bürolarına davet edilecek. Veriler yüz yüze görüşmelerle toplanacak.

Anket yöntemi, uluslararası standartlar ve ilgili kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda belirlendi. Tarımsal işletmelerin beyan ettiği bilgiler anlık olarak kontrol edilecek.

5 Binden Fazla Personel Görev Alacak

İl ve ilçelerde kurulan “İl ve İlçe Sayım Komiteleri”, sayım sürecinin koordinasyonundan sorumlu olacak. Ülke genelinde 973 sayım bürosu bulunacak ve toplamda 5 binden fazla personel görev yapacak.

Tarımsal işletmelerden talep edilen bilgiler; tasarrufundaki parseller, hayvancılık, tarımsal alet ve makine verilerini içerecek. Ayrıca, bitkisel üretim için kullanılan parseller, tarımsal alet ve makinelerin listesi gibi detaylar da istenecek.

İdari Kayıtlarla Birleştirilmiş Yöntem Avrupa Birliği Ülkelerinde Öne Çıkıyor

Tarım sayımları, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından önerilmektedir. Mevcut sayım turunda 122 ülke tamamlarken, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkede süreç devam etmektedir.

Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, idari kayıtlarla birleştirilmiş yöntem yüzde 32 gibi bir oranda uygulanmaktadır. Geleneksel ve modüler yöntem ise genellikle gelişmekte olan ülkelerde tercih edilmektedir. (AA)

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.