Bilim insanları 200 milyon yıllık yeni bir pterozor türü keşfetti

ABD’de 200 Milyon Yıllık Yeni Bir Pterozor Türü Keşfedildi

Arizona eyaletinde 2011 yılında bulunan bir çene kemiği fosili, bilim insanları tarafından incelenerek Mezozoik Çağ’da yaşamış, kanatlı ve uçma yeteneğine sahip ilk omurgalı canlılar arasında yer alan pterozor sürüngen takımına ait yeni bir tür olduğu ortaya çıktı.

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin öncülüğünde yürütülen araştırmada, fosilin yaklaşık 209 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi ve Kuzey Amerika kıtasında keşfedilen en eski pterozor örneği olarak kayıtlara geçti.

Fosilin bulunduğu antik nehir yatağında kemiklerin korunmasını sağlayan volkanik kül tabakasına atıfla, yeni türe “eotephradactylus mcintireae” adı verildi.

Pterozorlar, Mezozoik Çağ boyunca yaşamış ve tarih öncesi yırtıcı sürüngenlerden oluşmuştur. Bu sürüngenler, dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olsalar da evrimsel olarak ayrı bir dala mensup olarak kabul edilirler.

Araştırmanın detayları, “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanmıştır.

Related Posts

Uyarı geldi: Acil güncelleme yapın! Tüm Windows kullanıcıları etkilenecek

WinRaR dosyasında güvenlik açığı riski tespit edildi. Windows kullanıcılarının güncelleme yapmaması acil olarak tavsiye edildi.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.