Pilotaj zirvede: İşte en çok para kazandıran ve en kolay iş bulunan meslekler!

Lisans Mezunlarının İstihdam ve Kazanç Durumu Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına yönelik “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” başlıklı haber bültenini yayımladı. Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler incelendiğinde tıp, özel eğitim öğretmenliği, elektrik öğretmenliği, dil ve konuşma terapisi ile elektronik öğretmenliği ön plana çıkıyor. Aylık ortalama kazancı en yüksek olan bölümler ise pilotaj, matematik mühendisliği, uzay mühendisliği, tıp ve uçak mühendisliği olarak belirlendi.

Ön Lisans Mezunları İçin İstihdam Durumu

Ön lisans seviyesinde polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, endüstriyel kalıpçılık, metalurji ile doğal gaz ve tesisatı teknolojisi en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler olarak öne çıkıyor. Bu alanlardan mezunların istihdam durumu incelendiğinde mühendislik, imalat ve inşaat, doğa bilimleri, matematik ve istatistik, hizmetler ile bilişim ve iletişim teknolojileri dikkat çekiyor.

İlk İş Bulma Süreleri Değerlendirildi

Ortalama ilk iş bulma süresi lisans mezunları için 14,4 ay, ön lisans mezunları için ise 16 ay olarak hesaplandı. Dil ve konuşma terapisi, tıp, özel eğitim öğretmenliği, eczacılık ve ebelik gibi bölümler lisans mezunlarında iş bulma süresinin en kısa olduğu alanlar arasında yer alıyor.

Lisans mezunları için en yüksek aylık ortalama kazancı pilotaj bölümünde olduğu görülüyor. Ön lisans mezunları ise polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı alanlarında en yüksek kazançları elde ediyor.

Uyumlu Meslek Grubunda Çalışma Durumu

Ücretli çalışan (SGK 4/A) lisans mezunlarının öğrenim gördükleri eğitim alanlarıyla uyumlu meslek gruplarında çalışma oranı artarak %56,1 seviyesine yükseldi. Ön lisans mezunları için ise bu oran %51 olarak kaydedildi. Uyumlu meslek gruplarında çalışma oranının en yüksek olduğu alanlar sağlık ve refah, iş, yönetim ve hukuk, eğitim, mühendislik, imalat ve inşaat ile bilişim ve iletişim teknolojileri olarak belirlendi.

Related Posts

HAVELSAN’dan Yapay Zeka Çözümleri

HAVELSAN, IDEF 2025’te savunma sanayisinde yapay zeka uygulamalarını tanıttı ve ihracat potansiyelini artırıyor.

Girişimci Kadınlar Limanı Projesi Tanıtıldı

Mersin’de girişimci kadınlara destek olacak projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Karabük’teki Orman Yangının Söndürme Çalışmaları Devam Ediyor

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, orman yangınının söndürme çalışmalarının sürdüğünü ve rüzgarın müdahaleyi zorlaştırdığını açıkladı. Yangına 64 arazöz ve 200’den fazla personelin müdahale ettiği belirtildi.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

iktidar medyası da itiraf etti: İmamoğlu’nun tutukladıktan sonra hükümetin faize harcadığı para 135 milyar lira…

18 Mart tarihinde 31 sene önce almaya hak kazandığı diploması iptal edilen CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu 19 Mart tarihinde gözaltına alınmış ve 23 Mart tarihinde tutuklanarak Silivri’ye gönderilmişti. İmamoğlu’na yönelik operasyonlar …

SGK açıkladı: Zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz zammıyla birlikte yapılacak maaş farkı ödemelerinde. SGK, 4A, 4B ve 4C kapsamındaki emekliler için tahsis numarasına göre ödeme takvimini açıkladı. ZAM ORANI NETLEŞTİ, EN DÜŞÜK MAAŞ 16.881 TL’YE ÇIKTI Haziran ayı …