Bilim insanları uyardı: Arı türü tehlikede!

Arı Popülasyonu Yeni Tehditlerle Karşı Karşıya!

Bilim insanları, arı nüfusunun, savaşlar, mikroplastikler ve ışık kirliliği gibi yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Reading Üniversitesi liderliğinde hazırlanan yeni bir rapor, önümüzdeki 10 yılda tozlayıcı kayıplarını hızlandırabilecek 12 yeni tehdit tanımladı. Bunlar arasında savaşlar, mikroplastik kirliliği, yapay ışıklar, antibiyotik kalıntıları ve pestisit kokteylleri öne çıkıyor. Örneğin, Ukrayna’daki savaş gibi çatışmalar, ülkeleri daha az türde mahsul yetiştirmeye zorluyor. Bu durum, arıların mevsim boyunca çeşitli besin kaynaklarına erişimini kısıtlıyor. Uzmanlar, bu durumun arı popülasyonu üzerinde doğrudan etkili olduğunu söylüyor.

Bilim insanları, Avrupa genelinde test edilen 315 arı kolonisinin çoğunda PET gibi sentetik plastik kalıntılarına rastlandığını duyurdu. Sokak lambalarının, gece polen taşıyıcılarının çiçek ziyaretlerini yüzde 62 oranında azalttığını vurgulayan uzmanlar, antibiyotik kalıntıları ve kimyasal pestisit karışımlarının da arıların davranışlarını bozarak yaşam döngülerini tehdit ettiğini açıkladı.

Raporda, arıları korumaya yönelik bazı çözümler de sıralandı. Bunlar arasında antibiyotik kirliliğine karşı daha güçlü yasalar, hava kirliliğini azaltmak için elektrikli araçların yaygınlaştırılması ve daha fazla polen üreten bitkilerin ekilmesi gibi öneriler yer aldı. (DHA)

Related Posts

Toprağından oksijen üretildi! Ay’da kalıcı yaşam için büyük adım

Ay’da yaşam uzun zamandır insanlık için bir rüya gibi görülüyor. Son yapılan araştırma ile kalıcı yaşamı mümkün kılabilecek bir gelişme yaşandı. Bilim insanları Ay toprağından oksijen üretmeyi başardı.

Doğum anı ilk kez gözlemlendi: Tarih yeniden yazılacak…

Gökbilimciler, Güneş benzeri genç bir yıldızın etrafındaki gaz diskinde gezegen oluşumunun en erken anlarını gözlemlemeyi başardı. Bu tarihi keşif, gezegenlerin nasıl doğduğuna ve Güneş sistemimizin ilk günlerine dair benzersiz bilgiler sunuyor.

Ay neden renk değiştirir?

Gökyüzüne baktığımızda Ay’ın bazen parlak beyaz, bazen sarı tonlarında, hatta kızıl bir renkte parladığını fark ederiz. Peki, kendi ışığını üretmeyen Ay, bu renk değişimlerini nasıl yaşıyor? Cevap, uzayda değil, hemen başımızın üzerindeki atmosferde saklı.

Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

İngiltere’de yürütülen yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya kondu. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği …

En çok satılan bilgisayar markaları belli oldu

Bu yılın ikinci çeyreğindeki bilgisayar satışlarına göre en çok satan markalar belli oldu.

Buzullar eridikçe tehlike artıyor! Patlamaya hazır bekliyorlar

İklim krizi nedeniyle eriyen buzullar ve buz tabakalarının, dünyada bir dizi patlayıcı volkanik patlamayı tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Yeni bir araştırmaya göre buz kaybı, yer altındaki magma odaları üzerindeki baskının azalmasına neden olarak patlamaların daha olası hale gelmesine yol açıyor.