Bu kuşlar ışığı farklı farklı yansıtıyor

ABD Doğa Tarihi Müzesindeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, cennet kuşu familyasına ait 45 farklı türün biyofloresan özellikleri incelendi.

Araştırma dahilindeki her türün erkek ve dişilerini karanlık bir odada mavi ışık altına yerleştiren araştırmacılar, yayılan ışığın dalga boylarını ve yoğunluğunu kaydetti.

BİYOFLORESAN ÖZELLİKLERİ KEŞFEDİLDİ

Araştırmacılar, kuşların derilerini de ultraviole ışıkla incelerken belirlenen türlerden 21’inde erkek kuşların kafaları, boyunları, karınları ve kuyruk tüylerinin biyofloresan özellik gösterdiğini saptadı.

Türlerden 37’sinin ağız içi ve boğazlarında biyofloresan özellik gözlemleyen araştırmacılar, 36 türün dişilerinin ışığı farklı renklerde yaydığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, kuşlardan yayılan renklerin açık mavi ve cam göbeği gibi renk dalgalarından yeşil ve sarı-yeşil gibi renklere kadar değişiklik gösterdiğini kaydetti.

Biyofloresan özelliklerin kuşlar arası iletişimdeki rolünü inceleyen araştırmacılar, erkeklerin biyofloresan özellikleri muhtemelen “erkek hiyerarşisi ve çiftleşme gösterileri” sırasında kullanılan görselliği geliştirmek için kullandığını saptadı.

Araştırmacılar, bu biyofloresan özellik taşıyan türlerin birçoğunun erkekleri tarafından sergilenen özenli kur gösterilerinin, bu sayede daha da güçleneceğini vurgulayarak “Lophorina” türünün erkeklerinin kur gösterileri sırasında ağızlarını dişilere doğru açtığını anımsattı.

The Guardian’a konuşan araştırmanın baş yazarı Rene Martin, biyofloresanın kuşların vücutlarındaki bazı bölgeleri daha görünür kıldığını belirterek bunun, farklı görünmelerini değil, daha parlak ve dikkat çekici olmalarını sağladığını anlattı.

Erkek cennet kuşları genellikle siyah veya koyu renkli tüylerinin yanında biyofloresan lekelere sahip olduğunu belirten Martin, bu nedenle biyofloresanın ek etkisinin gösteriler sırasında kuşların vücutlarını daha da parlak hale getirmeye yardımcı olabildiğini söyledi.

Martin, dişilerde bu durumun farklı bir işlevi olabileceğini belirterek “Birçok türün biyofloresan tüylerinin konumu ve desenleri, kamuflaj olarak kullanılabilmesi ihtimaliyle çok daha uyumlu.” dedi.

Araştırma, “Royal Society Open Science” dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Manisa’da önce patlama sonra yangın: Ekipler seferber oldu

Manisa’da eski çöp depolama alanında metan gazı patlamasının ardından çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan İsrail’e ateşkes göndermesi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail ile varılan ateşkes hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’nde Trump ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Lahey’de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile 23.30’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Bir dönemin kabusu hortladı! 131 kadına enjektörlü saldırı

Saldırılar ülkede büyük paniğe neden olurken, yaralananların üzerinde yapılan test sonuçları henüz açıklanmadı. 14 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA Olayla ilgili ülke genelinde 14 şüpheli gözaltına alındı. Saldırıların çoğunun başkent Paris ve çevresinde …

‘Talat Paşa’ tartışmasından sonra ilk kez bir araya gelindi: Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu ortak açıklama yapıyor

‘Talat Paşa’ tartışmasından sonra ilk kez bir araya gelindi: Özgür Özel ve Müsavat Dervişoğlu ortak açıklama yapıyor

Suriye’deki kilise katliamı kamerada: Vahşetin sorumlusu kim?

Şam’daki Mar Elias Kilisesi’nde düzenlenen intihar saldırısında 25 kişi öldü, 52 kişi yaralandı. Suriye yönetimi saldırının IŞİD tarafından yapıldığını duyurdu, sosyal medyada ise iki farklı örgütün üstlendiği bildiriler yayımlandı.