Dünyanın en büyük otomobil fabrikası : Saniyede 10 araba üretiyor

Hyundai Tesisi ve Üretimi: Ulsan, Güney Kore

Güney Kore’nin güneydoğu kıyısındaki Ulsan şehrinde bulunan Hyundai tesisi, işleyişi ve üretimi ile dikkat çekiyor. Burada, yeni Hyundai modelleri üretiliyor, test ediliyor, kalite kontrolünden geçiriliyor ve sonunda dünyanın dört bir yanına sevk edilmek üzere ticaret gemilerine yükleniyor.

Hyundai’nin beş fabrikası ve bir motor-şanzıman fabrikası bulunmakla birlikte, dünyada özel bir limana sahip tek otomobil üretim merkezi konumundadır. Yıllık üretiminin %75’ini 200’den fazla ülkeye ihraç eden bu liman, üretimin kalbinde yer almaktadır.

Ulsan tesisi, Santa Fe ve Tucson gibi modellerden Genesis serisine kadar 17 farklı araç modelini üretmektedir. Üretim hatları günde 18 saat boyunca faaliyet göstermektedir ve gelecek yıl elektrikli araçlar üretecek altıncı bir fabrika daha eklenmesi planlanmaktadır.

Ulsan fabrikası, Hyundai’nin kuruluşundan bir yıl sonra, yani 1968’de açılmıştır. Başlangıçta Ford için Cortinas monte eden bir fabrika olarak faaliyete geçen tesis, bugün endüstrideki lider konumunu korumaktadır.

Bugün, Ulsan tesisleri, içerisinde yaklaşık 600.000 ağaç ve çalışanlar için birçok dinlenme alanı barındıran devasa bir komplekse dönüşmüştür.

Üretim hattından çıkan araçlar kalite kontrolünden geçtikten sonra büyük bir otoparka taşınır. Bu hızlı ve verimli süreç, her gün birçok aracın limandan gitmesine olanak tanır. Süreç, Hyundai’nin yıllık üretim hedeflerine ulaşmasını sağlamanın yanı sıra zaman ve maliyet tasarrufu da sağlar.

Ulsan, Hyundai fabrikasının etrafında gelişen bir şehir haline gelmiş ve 1,1 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. 1968’de üretime başladığında, bölgede sadece 30.000 kişi yaşıyordu. Bugün ise fabrikalarda çalışan 34.000 kişiden daha fazla insan Ulsan’da yaşamaktadır.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.