Ege Plastik Sanayicileri: Plastik atıklar milli servet!

Ege Plastik Sanayicileri Plastik Atıkları Milli Servet Olarak Görüyor

İzmir (İGFA) – Fuarın Kurumsal Destekçisi Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) tarafından düzenlenen “Plastik Sektöründe Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” paneli, büyük ilgi gördü. Panel, İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı firmasının Kurucusu Serkan Aksüyek’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve TTCP Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Mevlüt Çetinkaya, C&C Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Danışmanlık Şirketi Proje Uzmanı Özlem Özan Kesbiç ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gençer gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Dünyada Yılda 414 Milyon Ton Plastik Üretimi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, gelişmiş ülkelerin tüm evsel ve endüstriyel atıkları “enerji kaynağı” olarak gördüğünü ve bu bilinçle hareket ettiğini vurgulayarak, “Ülkeler atıklarına çöp ya da milli servet olarak bakanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Geri dönüşüm süreçlerinde son yıllarda önemli kazanımlar elde etsek de, biz hâlâ ilk kategorideki ülkeler arasındayız” şeklinde konuştu.

Şener Gençer, plastiklerin defalarca geri dönüştürülebilir özelliklerinin döngüsel ekonomi ilkelerine en yüksek seviyede katkı sunduğunu belirtti. Dünya genelinde yılda 414 milyon ton plastik malzeme üretildiğini, ancak bu üretimin sadece yüzde 9,5’inin geri dönüştürülebildiğini ifade ederek, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 30’a kadar çıktığını dile getirdi. Türkiye’de il ve ilçe belediyelerinin atıkların toplanması ve işlenmesinde zorluk çektiğini belirten Gençer, endüstriyel ve teknolojik geri dönüşüm tesislerinin artışından memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

1,5 Tonluk Otomobilde 350 Kg Plastik Bulunuyor

Otomotiv ve tekstil gibi temel ihracat sektörlerinde geri dönüşümün öneminin arttığını vurgulayan Gençer, bugün bir otomobilde yaklaşık 300-350 kg plastik malzeme olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen her otomobilde kullanılan plastiklerin bir kısmının geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca tekstil ve hazır giyim sektöründe de geri dönüştürülmüş sentetik ipliklerin kullanımının artması gerektiğine değindi. Gençer, kaynağında ayrıştırılan ve geri kazanılan her kilogram plastiğin milli bir servet olduğunu vurgulayarak, dövizin ülke içinde kalmasının önemine değindi.

Related Posts

Erbaş ve eşi hacca giderken ütücülerini de götürdü

90 bin camide kamu malı, israf ve şatafat hutbesi veren Diyanet, kendi söylemiyle ters düştü. Ütücüler, Arafat’taki başkan çadırı ve Seher Erbaş’ın olduğu bölümde ütü yaptı.

İzmir operasyonunda hayatta olmayan kişi de gözaltı listesinde yer aldı

Türkiye güne, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görev sürecini kapsayan operasyonla başladı. Hayatta olmayan bir kişi de gözaltı listesinde yer aldı.

Sinek ısırıkları hayatını kararttı: Aile tatili komada bitti

İspanya’nın Tenerife adasına tatile giden iki çocuk annesi kadının hayatı, kimsenin önemsemediği küçük bir sinek ısırığıyla altüst oldu…

Son dakika… CHP’nin ‘kurultay davası’ Asliye Ceza’ya gitti: Görevsizlik kararı kaldırıldı

Son dakika haberi… CHP kurultay davasında yeni gelişme yaşandı. Kurultay davası asliye ceza mahkemesinde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemenin görevsizlik kararının kaldırıldığını duyurdu.

Ünlü iş insanı Ali Altınbaş yaşamını yitirdi

Ünlü iş insanı, Altınbaş Holding Onursal Başkanı Ali Altınbaş yaşamını yitirdi. Altınbaş bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Almanya, reddedilen Schengen vizesi başvurularına itiraz hakkını 1 Temmuz itibariyle kaldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz’dan (yarın) itibaren geçerli olmak üzere Schengen vize başvuruları reddedilen başvuru sahiplerinin itiraz hakkının kalktığını duyurdu. Dava açmak isteyenler Berlin İdari Mahkemelerine başvuracak.