Elektrikli cihazlarımızın elektrik çarpmasına karşı korunmasını nasıl sağlarız?
Bazı durumlarda 280 V’un üzerine çıkabilir. Böyle bir dalgalanma yalnızca ekipmana zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda tüm binanın güç beslemesini de kesebilir.
Hangi ekipman elektrik çarpmasına karşı en savunmasızdır ve onu hasardan korumanın bir yolu var mı?
Savunmasız ev aletleri
Savunmasız ev aletlerinin bir kategorisi var. İçlerinde hassas kartların bulunması nedeniyle aşırı gerilimden en çok etkilenirler. Bu tür cihazlar televizyonlar, bilgisayarlar, buzdolapları (modern), elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar vb.’dir. Bu nedenle mevcut durum istikrara kavuşuncaya kadar bunların kullanımını sınırlamak veya en azından koruyucu yöntemler kullanmak daha iyidir. Enerji uzmanları ayrıca çamaşırhanelerin ve asansörlerin geçici olarak kullanılmamasını da tavsiye ediyor. Genel olarak bu tür kritik anlarda elektrik şebekesinin gereksiz ev aletleriyle yüklenmemesi önemlidir.
Cihazlarınızı kurtaracak yöntemler
Elbette voltaj dalgalanmaları sırasında şebekeye bağlı tüm elektrikli cihazlar risk altındadır. Ancak size yardımcı olacak bazı yöntemler vardır.
Fişi çekin
Apartmanda veya evde elektrik kesilmişse elektrikli aletlerin fişini prizden çekmeyi unutmayın. Bunun nedeni ise elektriğin yeni başlangıcından sonra voltajda çeşitli dalgalanmaların gözlemlenebilmesidir.
Cihazları kademeli olarak açın
Elektrik geldikten sonra, tüm ev aletlerini hemen açmak için acele etmeyin. Sonuçta, TV’yi, çamaşır makinesini, bulaşık makinesini, mikrodalga fırını ve sıradan elektrikli sobayı aynı anda ve aynı anda kullanırsanız, tüm evin elektriksiz kalma riski vardır. Bunun nedeni, açıldıktan hemen sonraki voltajın oldukça dengesiz olması ve sistemdeki böyle bir yükün çok ağır olmasıdır. Güç açıldıktan yarım saat sonra elektrikli cihazları kademeli olarak açmaya başlamak en iyisidir.
Temel olarak ekipmanınızı aşırı yükten korumak için voltaj dengeleyicileri veya röleleri kullanın. Gerilim rölesi veya dengeleyici Ekipmanınız hemen arızalanmasa bile, gelecekteki güç dalgalanmaları sırasında durumu giderek kötüleşecek ve cihazlar genellikle çok daha hızlı bir şekilde arızalanacaktır. Bu durum, giriş panellerinin çoğunlukla gözle görülür şekilde dağınık olduğu eski apartman bloklarında daha da zorlaşıyor. Bu gibi durumlarda gerilim rölesi almalısınız. Gerilim rölesinin çalışma prensibi dengeleyicininkine benzer. Gerilimde ani bir düşüş veya dalgalanma olması durumunda akım beslemesini keser. Bu sayede ekipmanlarınız elektrik almayacak ve güvende olacaktır.
Aslında voltaj rölesi kesinlikle tüm elektrik kullanıcıları için faydalı olacaktır. Sonuçta elektrik panelleri mükemmel durumda olan binalar bile zararlı güç dalgalanmalarından korunamıyor. Böyle bir cihaz oldukça pahalı ekipmanlardan tasarruf edebilir.
Gerilim rölelerini ve stabilizatörleri karşılaştırırsak, ilk seçenek daha güvenilirdir. Gerilim dengeleyici oldukça etkili olsa da bazı durumlarda voltajın belirli sınırları aşması durumunda yanabilir. Sistemi aşırı yüklemeyin, dikkatli bir program izleyin! Geceleri sistem üzerindeki yükün daha ılımlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çok fazla enerji tüketen elektrikli cihazların yalnızca geceleri açılması gerekir. Geçici olarak belirli cihazlar olmadan yapabiliyorsanız, bunları kullanmayın. Örneğin elektrikli su ısıtıcısı yerine normal bir ocakta su kaynatabilirsiniz. Ya da kahveyi kahve makinesinde değil cezvede yapın. Bu kadar basit eylemler, ev aletlerini aşırı gerilimden ve erken arızalardan koruyabilir.