Geçmişin dev canavarları: 7. trofik seviye

Kretase Döneminde Denizlerdeki Biyolojik Çeşitlilik

Kretase döneminin ilk zamanlarında, biyolojik çeşitlilik sadece dinozorlar arasında değil, aynı zamanda okyanuslarda da büyük bir patlama yaşadı.

Bu dönemde denizlerde, pliozorlar gibi otobüs büyüklüğündeki dev deniz sürüngenleri, diğer büyük etoburları avlayarak, gıda zincirinde nadir görülen yedinci bir trofik seviyeyi oluşturdu.

Günümüzde okyanuslardaki en üst seviyedeki canlılar genellikle orka, kaşalot veya büyük beyaz köpekbalıkları gibi beşinci veya altıncı seviyede sınırlıdır.

Araştırmalar, Kolombiya’daki erken Kretase dönemine ait Paja Formasyonu’nu inceliyor. O dönemde deniz seviyeleri yüksekti ve bölge sıcak, sığ bir denizle kaplıydı.

Paja Formasyonu’ndaki yedinci trofik seviyeye ulaşılması, ekosistemin karmaşıklığını ve zenginliğini gösteriyor.

Trofik Seviye Nedir?

Trofik seviye, bir türün besin ağındaki pozisyonunu ifade eder. Örneğin, birinci seviye bitkiler ve algler gibi üreticilerden oluşurken, ikinci seviye otoburlar ve sonraki seviyeler etoburlardan oluşur.

10 Metreyi Aşan Dev Canlılar

Kretase dönemindeki okyanuslarda, yunus benzeri ichthyosaurlar, timsah biçimindeki teleosaurlar ve 10 metreyi aşan uzunluğa sahip pliozorlar bulunmaktaydı.

Bu dev yaratıkların, diğer büyük yırtıcıları avlayabilmesi, ekosistemin işleyişi hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

Related Posts

Uyarı geldi: Acil güncelleme yapın! Tüm Windows kullanıcıları etkilenecek

WinRaR dosyasında güvenlik açığı riski tespit edildi. Windows kullanıcılarının güncelleme yapmaması acil olarak tavsiye edildi.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.