İsviçreli Gunvor Türkiye’yi markaja aldı! Hangi şirketi satın alacak? İşte yanıtı…

Türkiye’de, akaryakıt dağıtım piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Akaryakıt dağıtım şirketleri, tek tek el değiştiriyor.

İlk satış haberi, akaryakıt dağıtım sektörünün bilinen markalarından Alpet’te gündeme geldi. Altınbaş Holding, Alpet markasıyla faaliyet gösterdiği akaryakıt istasyonlarını, Zeren Group’a satmak için görüşmelere başladı. Alpet’in, yurt genelinde 300’e yakın istasyonu bulunuyor.

Sektörde, ses getiren ikinci satış bombası geçen hafta patladı. Hollanda merkezli Vitol’un sahibi olduğu Petrol Ofisi, İngiltere merkezli BP’nin Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarını satın alacağını duyurdu.
Petrol Ofisi’nden yapılan açıklamada, fiyat hakkında bilgi verilmedi. Devir işleminin, en erken 2024’te tamamlanmasının beklendiği vurgulandı.

Anlaşma kapsamında BP’nin Türkiye’deki 770 istasyonunun adının, Petrol Ofisi olarak değiştirileceği kayda geçirildi.

İSVİÇRELİ GUNVOR’DAN YAKIN MARKAJ

Yabancı yatırımcının, Türkiye akaryakıt pazarına ilgisi sürüyor.

Küresel ölçekte petrol ve gaz ticareti yapan üç büyük şirket… Trafigura, Glencore ve Gunvor…

İsviçre merkezli Gunvor, Türkiye akaryakıt piyasasını yakın markaja aldı. Gunvor, 760’ı aşkın istasyonu bulunan, önemli bir akaryakıt dağıtım şirketini satın almak üzere görüşmelere başladı.

(Söz konusu dağıtım şirketinin adı bizde saklı… Pazarlık süreci, çok daha somut bir aşamaya geldiğinde adını okuyucularımızla paylaşacağız.)

RUS PETROLÜ

Kamuoyu, Gunvor’a ve faaliyetlerine yabancı değil. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalin ardından Petrol Ofisi’nin sahibi olan Vitol ile Türkiye akaryakıt pazarına girmek isteyen Gunvor, Moskova ile yürüttükleri enerji işlerini azaltma sözü verdi.

Ancak, zaman içinde petrol ticaretinin durmadığı, tersine arttığı ortaya çıktı.

Financial Times, Rus gümrük kayıtlarını analiz etti. Kayıtlar, bu yılın ilk dört ayında her iki şirketin Rus benzin ve dizel gibi rafine ürünlerinin ilk 10 alıcısı arasında yer aldığını ortaya koydu.

İsviçre merkezli Gunvor 540 milyon dolar, Vitol de 400 milyon dolar değerinde petrol ürünü satın aldı.
Söz konusu şirketler, Rus rafine yakıtlarının düzenli alıcısı olduklarını doğruladı. Verilerin doğruluğuna itiraz etti.

Gunvor, 330 milyon dolar değerinde alım yaptığını açıkladı. Vitol, gümrük beyanlarının kendi iç rakamlarıyla uyuşmadığını savundu.

Dünyada, Trafigura ve Glencore’la birlikte petrol ve gaz ticaretinde öne çıkan, Rusya ile enerjide yakın ticari ilişki içinde olan Gunvor, Türkiye’de akaryakıt dağıtım sektörüne hızlı bir giriş yapmak istiyor.
Jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle Türkiye’de akaryakıt sektöründe kartlar yeniden dağılıyor. Oyuncular tek tek değişiyor. Büyük bir “dönüşüm” sürecine hazır olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir