Kansere yakalanma riski doğmadan önce başlayabiliyor

Van Andel Enstitüsü Araştırması: Kanser Riski Epigenetik Faktörlerle Belirlenebilir

Van Andel Enstitüsü’nden yapılan bir araştırmaya göre, fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar kanser riskinin belirlenmesine ışık tutuyor. Çalışmada, canlıların kansere yakalanma olasılığını belirleyen “epigenetik faktörler” üzerinde detaylı bir inceleme yapıldı.

Araştırmacılar, farelerin gelişimi sırasında ortaya çıkan iki farklı epigenetik durumu keşfettiler. Bu durumların, yaşamın ilerleyen evrelerinde kanser riskini belirlemede önemli bir rol oynadığı ve riskin doğum öncesinde başlayabileceğine dair bulgular elde edildi.

Araştırmacılar, keşfedilen iki epigenetik durumdan birinin düşük, diğerinin ise yüksek kanser riskiyle ilişkili olduğunu belirledi. Ayrıca, epigenetik durumların sadece risk seviyesini değil aynı zamanda olası kanser türlerini de belirlemede etkili olduğu görüldü.

Yavru fareler üzerinde yapılan çalışmalar, incelenen epigenetik durumların lösemi, lenfoma gibi kan kanseri türleriyle veya akciğer, prostat gibi diğer kanser türleriyle ilişkili olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma sonuçları, “Nature Cancer” dergisinde yayınlandı ve kanser riskinin epigenetik faktörlerle belirlenebileceğine dair yeni bir bakış açısı sunuyor.

Related Posts

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.