Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Kadın Girişimci Çilek Üreticiliğinde Örnek Oluyor

Malatya’nın Kale ilçesinde yaklaşık 100 yıl önce çilek üretimi yapıldığı haberi, Bölükbaşıoğlu ailesini harekete geçirdi. 2022 yılında kayısıya alternatif olarak 5 dekar alanda çilek üretimine başlayan Bölükbaşıoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesi desteğiyle üretim alanını 25 dekara çıkardı.

25 kadına da ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin çilek tüketiminin bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan talepleri karşılamak için çaba sarf ediyor.

Ürettiği ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, üretim yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların üretimdeki önemine vurgu yapan Bölükbaşıoğlu, hedeflerinden ve projelerinden de bahsederek, “Kale’de kadınlarla birlikte ne yapabiliriz diye düşündüm. Araştırmalarım sonucunda geçmişte çilek üretildiğini öğrendim. Bu beni etkiledi ve bir kooperatif kurma kararı aldım. Başarılı olduk ve birçok kadın iş sahibi oldu. Kadınların emeklerinin karşılığını alması önemli. Aynı zamanda bizim kurduğumuz kooperatif diğer kadınları da teşvik etti. Kayısılarda yaşanan zarara rağmen çilek üretiminin verimli olduğunu görmek sevindirici.” ifadelerini kullandı.

“Yıllık 60-70 ton ürün elde ediyoruz”

Kadınlara örnek olan Bölükbaşıoğlu, üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bölükbaşıoğlu, “Başladığımız noktada 20-25 kadına iş imkanı sunduk. Talebin fazla olması bizi memnun ediyor. Soğanlık ürünlerimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, Kale’nin her köşesinde çilek üretmektir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve sürekli yenilik peşindeyiz. Kadınların toprakla ilişki kurmalarını önemsiyor ve teşvik ediyoruz.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınlara destek verdiklerini belirterek, “Tarımın gelişmesi için çeşitli destekler sağlıyoruz. Kadın üreticilere makine, ekipman desteği ve alt yapı oluşturma imkanı sunuyoruz. Hasar gören ürünler yerine alternatif ürünler yetiştirmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.

Diyarbakır, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Diyarbakır’ın Türkiye’nin enerji arz güvenliğine güç kattığını ifade etti.

Dolar ve altından vazgeçti! İslam Memiş “Gümbür gümbür geliyor” diyerek yeni yatırımını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönemi ile aldığı kararlar piyasaları allak bullak ederken yatırımcının güvenli limanı altın aylar süren rekor serisini düzeltme yaprak durdurdu. ABD ve Çin arasındaki ek vergi savaşlarının etkisini üzerinden atan …

Danimarkalı uzman iddia ediyor: 10 yıllık elektrikli arabalar işe yaramaz!

Danimarkalı uzman, otomobil markalarının yedek parçalara çok fazla ücret talep ettiği konusunda uyarıyor: “Elektrikli arabalar zamanla değersiz hale gelebilir. Onarımları çok pahalı hale gelebilir,” diyor Henrik Byrnel . Brynel, onarım masraflarının …