Kayıt dışı denetimlerde 7,4 milyar liralık ceza kesildi

GİB 2024 Yılında 1,1 Milyon Saha Denetimi Gerçekleştirdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yaptığı saha denetimleriyle dikkat çekti. Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla analizler yaparken, uyumsuz mükellefleri belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, ihbar ve şikayetlerle gelen öneriler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında GİB, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve kayıt dışılığa neden olabilecek diğer unsurları detaylı bir şekilde inceledi. Bu denetimler kapsamında bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerine de özel bir önem verildi.

Toplamda 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirilirken, denetimler sonucunda tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi. Ayrıca, 32 bin 255 kişinin tamamen kayıt dışı çalıştığı belirlendi ve bu kişilere toplamda 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Kira Beyan Eden Sayısı Arttı

Başkanlık, kira gelirlerine yönelik çalışmalar kapsamında içinde kiracı bulunan 425 bin konutta yoğun bir denetim gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda 376 bin yeni mükellef beyanname vermeye teşvik edildi ve bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir artışla beyanname veren mükellef sayısında önemli bir büyüme sağlandı.

Ayrıca, geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermeleri için 55 bin mükellef teşvik edildi ve bu beyannameler sonucunda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, bu yıl da kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünlere Özel Takip

GİB, tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasını başlattığı 2007 yılından bu yana kaçak ürünlerin tespit edilmesi konusunda önemli bir rol oynuyor. Bandrol ekipleri, 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile 600 milyon dal makaronu denetledi. Bu denetimler sonucunda kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ile 120 milyon dal makaron, adli sürece katkı sağlamak amacıyla kolluk kuvvetlerine bildirildi.

132,5 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB tarafından nakit kullanımının yoğun olduğu sektörlerde izahat talepleri ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı. Fiziki ve sanal POS cihazlarının yanlış kullanımı ile IBAN üzerinden yapılan tahsilatlarla kayıt dışı bırakılan hasılatlar analiz edildi ve mükelleflerden gerekli açıklamalar istendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin önemine vurgu yaparak, vergiye gönüllü uyumunun önemli olduğunu belirtti. Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede ısrarlı olacaklarını ve vergi kaçakçılarına karşı etkin önlemler almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.