Küresel piyasalarda gözler ABD’de açıklanacak istihdam verilerine çevrildi

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticari politikalarının etkilerine yönelik belirsizlikler ve Çin merkezli DeepSeek’in yapay zeka modelini piyasaya sürmesi sonrası ABD’li şirketlerin bu alandaki hakimiyetinin bozulabileceğine dair endişelerle geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak istihdam verilerine ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE) açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Açıklanacak istihdam verilerinin ABD ekonomisi hakkında daha çok bilgi vermesi beklenirken, Trump’ın attığı tarife adımlarının küresel ticaret sistemine yansımaları yakından takip ediliyor.

Beyaz Saray, Trump’ın bugünden geçerli olmak üzere Kanada ve Meksika’ya yüzde 25, Çin’e ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağına ilişkin açıklamalarını teyit etti.

ABD Başkanı Trump’ın uygulayacağı politikaların enflasyonist baskı oluşturabileceği ve bu durumun ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadelede elde ettiği kazanımları tehlikeye atabileceğine ilişkin kaygılar, fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor.

Geçen hafta faiz kararını açıklayan Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Politika karar metninde, enflasyonun bir miktar yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi.

Fed Başkanı Jerome Powell da düzenlediği basın toplantısında, politika duruşunun eskisine kıyasla önemli ölçüde daha az kısıtlayıcı olması ve ekonominin güçlü kalmaya devam etmesi nedeniyle politika duruşunu ayarlamak için acele etmelerine gerek olmadığını ifade etti.

İş gücü piyasası koşullarının soğuduğunu ve gücünü koruduğunu belirten Powell, enflasyonun ise bir miktar yüksek kalmaya devam etse de uzun vadeli yüzde 2 hedefine çok daha fazla yaklaştığını aktardı.

ABD’de geçen hafta açıklanan verilere göre ABD ekonomisi, 2024’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,3 ile beklentilerin altında büyürken, 2024’ün genelinde yüzde 2,8’lik büyüme performansı gösterdi. Ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki büyümesinde, tüketici harcamaları ile kamu harcamalarındaki artış etkili oldu.

Geçen yılın son çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2,3 arttı. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 25 Ocak ile biten haftada 207 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

ABD’de New York Fed Tüketici Güven Endeksi ise ocakta aylık 5,4 puan azalışla 104,1’e düşerken, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Öte yandan, Trump’ın Hazine Bakanlığı için aday gösterdiği Scott Bessent, ABD Senatosundan onay alırken, medyada Bessent’in kademeli olarak her ay yüzde 2,5 olmak üzere evrensel tarife planını desteklediği ve gümrük vergisi oranlarının yüzde 20’ye kadar çıkabileceğine dair haberler dikkati çekti.

Söz konusu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,52 seviyesinde dengelendi.

Altının ons fiyatı haftalık bazda yüzde 1,55 yükselişle 2 bin 814 dolardan alıcı bulurken, ons altın 2 bin 817,25 doları görerek rekor kırdı.

Dolar endeksi haftalık bazda yüzde 0,9 yükselişle 108,5 seviyesine çekilirken, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 2,9 azalışla 75,3 dolara indi.

(AA)

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.