Mücevherciye müjdeli haber… Altın kotası arttırılacak

Mücevher İhracatçılarına Altın Kotası Müjdesi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mücevher ihracatçılarının talepleri doğrultusunda altın ithalatında kota artışı yapacaklarını duyurdu. Şimşek, 2024 yılında işlenmemiş altın ithalatında yüzde 53’lük bir azalma yaşandığını ve dolayısıyla cari açığın da azaldığına dikkat çekti. Bu gelişmelerin ardından, şubat ayından itibaren aylık toplam kota miktarının 2 ton artırılarak 14 tona çıkarılmasına karar verildi.

Yeni Dönemde Değerlendirme Yapılacak

Dünya Gazetesi’nden Recep Erçin’in haberine göre, Bakan Şimşek, önümüzdeki 6 aylık dönemde kota uygulamasının cari açıktaki gelişmelere bağlı olarak yeniden değerlendirileceğini ifade etti. Artırılan kota miktarının yarısının mücevher ihracatçılarının taleplerini karşılamak amacıyla kullanılacağını söyleyen Şimşek, diğer yarısının ise rezerv kısmına tahsis edileceğini belirtti.

Ekonominin Direnci Artıyor

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomi programının başarılı bir şekilde ilerlediğini vurgulayarak, enflasyonun düşmeye devam edeceğini ve ekonomik göstergelerin planlanan doğrultuda seyrettiğini bildirdi. Ayrıca Türkiye’nin AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranının tarihi düşük seviyelere gerilediğine de dikkat çekti. 2023 yılında yüzde 30,3’e, 2024 yılında ise yüzde 25,6’ya gerileyen borç stoku oranının, gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının oldukça altında olduğunu belirtti.

Finansal Riskler Minimize Ediliyor

Ayrıca, vadesine bir yıldan az kalan kısa vadeli senetlerin borç stokundaki payının düşmeye devam ettiğini ve sabit faizli borçların arttığını aktaran Bakan Şimşek, finansal risklerin minimize edildiğini açıkladı. Değişken faizli borçlanmanın payının sınırlı olduğunu ve borç stokunun büyük bir kısmının sabit faizli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.

Diyarbakır, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Diyarbakır’ın Türkiye’nin enerji arz güvenliğine güç kattığını ifade etti.

Dolar ve altından vazgeçti! İslam Memiş “Gümbür gümbür geliyor” diyerek yeni yatırımını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönemi ile aldığı kararlar piyasaları allak bullak ederken yatırımcının güvenli limanı altın aylar süren rekor serisini düzeltme yaprak durdurdu. ABD ve Çin arasındaki ek vergi savaşlarının etkisini üzerinden atan …