Otomotivde vergi indirimi isteniyor

Ali Can POLAT

Yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve düşük maaşlar nedeniyle vatandaşların araç satın alma gücü azaldı. Bu durum, otomotiv sanayiini de olumsuz etkiledi. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv üretimi 2024’te %7 azaldı. Bu durum, vatandaşları ve üreticileri ÖTV konusunda düzenleme talebinde bulunmaya yöneltti. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, iç pazarda yerli üretim araçların payının 2023’te %37 iken, 2024’te %31’e gerilediğini belirtti.

ÜRETİM VE İSTİHDAMDA DÜŞÜŞ

Eroldu, “Bu düşüş, üretimi ve istihdamı da etkiliyor. Üretim %7, istihdam ise %2 düştü. Sektörde istihdam ve üretimin devamı, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların araçlara erişimi için ÖTV matrahlarının güncellenmesini gerektiriyor,” dedi. Eroldu ayrıca, 2022’den bu yana ÖTV matrahlarının güncellenmediğini ve bu oranların günümüz standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca hurda teşviklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Eroldu, “Bu teşvikler, trafikteki eski araçları kapsamalı ve Türkiye’nin eski araç parkından kurtulmasını sağlamalıdır,” şeklinde konuştu. Eroldu, taleplerini Ankara’ya ilettiklerini ancak ekonomi yönetiminin ekonomiyi soğutma çabaları sebebiyle olumlu bir yanıt alamadıklarını ifade etti.

Otomotiv sektöründe rekabetçiliği kaybediyoruz

“Türkiye’nin Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya’da üretim yapmaya göre daha ucuz olmasına rağmen rekabet ettiği ülkeler arasında Fas, Romanya, Sırbistan ve Cezayir bulunmaktadır,” diyen Cengiz Eroldu, “Avrupalılar, Çin’in baskısı nedeniyle maliyeti daha düşük olan ülkelere yönelebilirler. Büyük bir rekabet ortaya çıkıyor. İşçilik maliyetimiz, Romanya ile 2024’te aynı seviyeye gelmiştir ve 2025’te geçmesi muhtemeldir. Ancak bunu verimlilik arttırarak aşabiliriz,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Tarım sayım seferberliği ne zaman başlayacak?

Türkiye’ye orta koridor ve kalkınma yolu dopingi: Artık bütün yollar Türkiye’ye çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “2002’den beri kara, demir ve hava yolu ile denizcilik ve haberleşmeye 293.5 milyar dolar yatırım yaptık. Bunun üretime katkısı 1 trilyon dolar” dedi. Uraloğlu, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Koridoru için de çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalar nereye gidiyor! (19 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,5310 liradan alınan dolar, 39,5330 liradan satılıyor. 45,4240 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 45,4260 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,5190, avronun satış fiyatı ise 45,4500 lira olmuştu.

500 milyon dolarlık dış ticaret finansmanı

Ziraat Bankası, Kuveyt’in İslami finans alanında faaliyet gösteren kuruluşlarından Kuwait Finance House ile 500 milyon dolarlık dış ticaretin finansmanı için kaynak sağladı.

Fed faiz kararını açıkladı! Piyasalar yakın takipteydi

Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, bankanın hedeflerinin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı hedef aralığının yüzde 4,25-4,50 arasında sabit tutulmasına karar …

Dünyanın en büyük otomobil fabrikası : Saniyede 10 araba üretiyor

Güney Kore’nin güneydoğu kıyısındaki Ulsan şehrindeki Hyundai tesisinden görünen manzara gerçekten etkileyici . Orada yeni Hyundai modelleri üretiliyor, test ediliyor, kalite kontrolünden geçiyor ve sonunda dünyayı dolaşmak üzere ticaret gemilerinin …