Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi Toplantısı Geliyor!

Mithat Yurdakul – Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri, küresel ticaret savaşlarıyla karşı karşıya. Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) kapsamında Türkiye ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin 14 Mayıs’ta Washington’da toplanması bekleniyor. Toplantıda, ABD, Türkiye hakkındaki beklenti ve tespitlerini masaya yatıracak. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ve dengeli ticaret iş birliği görüşülecek.

Tekstil ve Tarım Değişiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri pazarına Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerinin erişimi artacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi yapılacak. Toplantıda, Çin’in aşırı üretiminin etkisi ve ticaret savunma önlemlerini aşma hususunda potansiyel bir ortak yaklaşım geliştirilmesi ele alınacak. Ayrıca, tarıma ilişkin düzenlemelerle Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının kolaylaştırılması konuşulacak.

Kamu Alımları ve Diğer Başlıklar

TIFA toplantısında, ABD Ticaret Temsilciliği’nin hazırladığı rapordaki Türkiye ile ilgili tespitler tartışılacak. Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik ettiğine dair belirtiler raporda yer alırken, 30 euro sınırındaki yurt dışı internet alışverişlerindeki değişiklikler eleştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin sosyal medya adımları, dış ticaret engelleri, damıtılmış içkiler üzerindeki düzenlemeler gibi konular masaya yatırılacak.

Tahtakale Uyarısı ve Fikri Mülkiyet

2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini raporunda Türkiye’nin fikri mülkiyet yetersizliğiyle izleme listesinde yer aldığı belirtilmişti. Özellikle sahte ürün ticareti ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda yetersizlikler vurgulanırken, ABD’li şirketlerin Türkiye’deki fikri mülkiyet kurallarının uygulanmasında eksiklikler olduğu ifade ediliyor.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.