Trump 24 Nisan mesajında “soykırım” demedi

Trump, 1915 Olaylarını Anma Açıklamasında “Soykırım” Demedi

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 olaylarını anma açıklamasında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınarak “büyük felaket” anlamına gelen Meds Yeghern ifadesini tercih etti.

Trump mesajında, “Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden birinde acı çeken o muhteşem ruhları onurlandırıyoruz. 1915’in başında 1,5 milyon Ermeni sürgün edildi ve ölüme yürütüldü” ifadelerini kullandı, böylece selefi Joe Biden’ın tutumundan geri adım atmış oldu.

Joe Biden, göreve geldiği 2021 yılından itibaren 24 Nisan anmalarında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmiş, böylelikle ABD Başkanları arasında bu terimi kullanan ilk isim olmuştu. Biden’ın bu kararını, dönemin Amerikan basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden önce açıkladığını belirtmişti.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama da Trump gibi “büyük felaket” tabirini kullanmayı tercih ediyordu.

Ermeni aktivistler, Trump’ın tercih ettiği dillere tepki gösterdi.

Ermeni Ulusal Komitesi direktörü Aram Hamparian, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Ermeni soykırımını tanıma kararından geri adım atması, Türk tehditlerine utanç verici bir teslimiyet anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Hamparian ayrıca, “Trump’ın bu ifadeyi kullanmaması gerçeğin bilinçli bir inkârıdır ve Ermenilere yönelik süregelen şiddete karşı ABD’nin hoşgörü sinyali verdiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi ‘Soykırım’ Olarak Tanıyor

Türkiye, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor ve uluslararası alanda bu tabirin kullanılmasını engellemeye çalışıyor.

Ana akım Batılı tarihçilere göre, 1915-1916 yıllarında Osmanlı yönetiminin Rusya ile iş birliği yapmakla suçladığı Ermeni azınlığına yönelik baskı eylemlerinde 1,5 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ise Ermeni nüfusun kayıplarının daha az olduğunu ve bölgede yaşanan iç çatışmalarda Türklerin de hayatını kaybettiğini savunuyor.

Beyaz Saray’ın tutumundan bağımsız olarak ABD Kongresi’nin her iki kanadı, 2019 yılında neredeyse oybirliğiyle ABD’nin Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamıştı. Ermenistan ile yakın ilişkiler içinde bulunan Fransa ve Rusya, Nazi geçmişi nedeniyle bu konuda hassasiyet gösteren Almanya da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ediyor.

AFP / MUK,EC

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Özgür Özel’den İstanbul depremi açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, keçiören mitinginde İstanbul depremine ilişkin konuştu. Özel, “Seçilmiş belediye başkanı AKOM’un başında olacağına hapiste.” dedi.

Bakan Tunç ve DEM Parti görüşmesinde Öcalan’ın talebine ilişkin kritik konuşma

Bakan Tunç ve DEM Parti görüşmesine dair ayrıntıları paylaşan Sezai Temelli; Öcalan talebine ilişkin Tunç’tan ‘koşulların mevzuat çerçevesinde ilerlemesinin önünde bir engel olmadığı” yanıtı aldıklarını söyledi.

New York’taki BM merkezinde, yeni Suriye bayrağı dalgalanıyor

Yeni Suriye bayrağı, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde üye ülkelerin bayraklarıyla birlikte göndere çekildi.

Belediye, Andy Warhol’un eserini “yanlışlıkla” çöpe atmış

Hollanda’daki Maashorst Belediyesi, aralarında Kraliçe Beatrix’in tasvir edildiği bir eserin de olduğu 46 sanat eserinin kazara atıldığını açıkladı.

AKP’li Faruk Çelik’ten, Ardahan yolunun bitirilmesini isteyen esnafa ilginç yanıt: ‘Diğer illerle bağlantı kolaylaştıkça, ilimizle ilişkimiz azalır’

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik’e bir esnaf, ölmeden önce Artvin-Ardanuç – Ardahan karayolunun tamamlandığını görmek istediğini söyledi. Çelik ise, “Biz Artvin’e bağlı ilçeleriz; diğer illere bağlı değiliz. Herkes, diğer illerle bağlantıları kolaylaştırmayı istiyor. Ancak diğer illerle bağlantı kolaylaştıkça, ilimizle olan ilişkimiz azalır” yanıtını verdi.

Adana’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Adana’da kaçakçılık operasyonu düzenlendi. Aramalarda 150 bini tütün doldurulmuş 1 milyon 400 bin makaron ele geçirildi. Operasyonda 4 şüpheli gözaltına alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir