Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi Nisan Ayında Düşüş Kaydetti

ABD’de bulunan Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan ayında 50,8’e gerileyerek Haziran 2022’den beri en düşük seviyeye ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini dikkate alarak oluşturduğu tüketici güven endeksi verilerini Nisan ayı için açıkladı.

Nisan ayında tüketici güven endeksi, bir önceki aya göre 6,2 puan düşerek 50,8 seviyesine geriledi ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksi için bu dönemde 54 değeri öngörülmüştü. Önceki ayda endeks 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumunu değerlendiren mevcut ekonomik koşullar endeksi, Nisan ayında aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5 seviyesine geriledi.

Uzun vadeli öngörülere odaklanan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

Yükselen Enflasyon Beklentileri

Nisan ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda dördüncü ayda yüzde 0,5 veya daha fazla artması dikkat çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘Ticaret Savaşı Endişeleri Tüketici Güvenini Etkiledi’

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu’nun açıklamalarına göre, tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da gerileme kaydetti.

Ticaret savaşına dair artan endişeler nedeniyle, tüketici güveni geçen yıl sonundan beri yüzde 30’un üzerinde değer kaybetti. Hsu, tüketicilerin resesyon riskine dair pek çok uyarıda bulunduğunu söyledi.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin Nisan ayında kötüleştiğini belirtti.

Gelecek yıl işsizlik artışı bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ayda arttığını ifade eden Hsu, Nisan ayında 2009’dan beri en yüksek seviyeye ulaşıldığını belirtti.

Hsu, bu döneme ait tüketici görüşlerinin 9 Nisan’da yapılacak tarife açıklamalarını kapsadığını bildirdi.

Related Posts

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

Deprem çantası ve çadırlarına saatler içinde zam yapıldı

İstanbul Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından e-ticaret platformlarında depremle ilgili ürünlere yoğun talep oluştu. Vatandaşlar tedbir amaçlı alışverişe yönelirken, bazı satıcıların fiyatları aniden yükseltmesi tepki çekti.

Bakan Şimşek, ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüştü: Kısıtlamalar kaldırılacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmede, kısıtlamaların kaldırılmasının önemi vurgulandı.

Türkiye ile Kazakistan arasında 28 milyar liralık swap anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası ve Kazakistan tengesi üzerinden üç yıl geçerli bir swap anlaşmasına imza attı.

Amazon Türkiye’de prime abonelik ücretlerine zam yaptı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Amazon, Türkiye’de sunduğu Prime abonelik hizmetine yeni bir zam yaptı. Uzun bir süre sabit kalan abonelik ücreti, yapılan son artışla birlikte yüzde 25 oranında yükseldi. Bu güncellemeyle birlikte Amazon Prime’ın aylık ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye çıktı.

Tüketici Güven Endeksi Azaldı

TÜİK, tüketici güven endeksinin Nisan’da yüzde 2,3 azalarak 83,9 olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir