Yeni işsizlik dalgası kapıda

Teknolojik Dönüşüme Hazır Olmayan Türkiye İşsizlikle Yüz Yüze!

Her 3 kişiden 1’inin işsiz olduğu, milyonlarca gencin ne eğitimde ne de iş gücünde olduğu Türkiye’nin, teknolojik dönüşüme hazır olmaması çalışanlar için yeni bir işsizlik dalgasının kapısını aralayabilir. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği Raporu’na göre Türkiye’de 2025-2030 döneminde işçilerin gereken becerilerinin yüzde 44’ünün değişeceği tahmin ediliyor. Bu araştırmada Türkiye, Mısır ve Zimbabve’nin ardından dünyada üçüncü sırada bulunarak iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldı.

YETENEK AÇIĞI BÜYÜYECEK

Önümüzdeki 5 yılda küresel bazda iş gücünün gereken becerilerinin değişim oranı Türkiye’nin 5 puan altında kalarak yüzde 39 oldu. İş gücünde teknolojik dönüşüme en hazır ülke ise Danimarka oldu. Danimarka’da işçilerin gereken becerilerinin 2025-2030 arasında yüzde 28 oranında değişeceği tahmin ediliyor. Danimarka’yı; Hollanda, Çekya, Polonya ve Birleşik Krallık takip etti. Halihazırda gerçek işsiz sayısının 11 milyonu geçtiği, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 16’ya yaklaştığı Türkiye’de işverenler, iş gücü piyasasındaki tablonun önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. İşverenlerin yüzde 60’ından fazlası 2030’a kadar Türkiye’deki yetenek açığının daha da büyüyeceğini tahmin etti.

Rapora göre küresel işgücü piyasasının yüzde 59’unun 2030’a kadar yeni beceriler kazanması gerekiyor. Küresel çapta 120 milyondan fazla çalışanın işini kaybedeceği hesaplanırken, Türkiye gibi iş gücündeki dönüşüme hazırlıksız ülkelerin daha olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Türkiye’de yeşil dönüşüm ön planda olacak

Araştırmaya göre küresel çapta 5 yıl içinde talep görecek meslekler arasında zirvede, çiftlik işleri, tarım işçileri, inşaat ustaları ve kamyonla teslimat hizmetleri yer aldı. Aynı dönemde önemi azalacak meslekler içinde kasiyerlik, yönetici asistanlığı ve temizlik görevlileri olarak belirtildi. Türkiye’de ise robotik mühendisler, yenilenebilir enerji mühendisleri ve otonom ve elektrikli araç uzmanları, önümüzdeki dönemde öne çıkması beklenen meslekler arasında sıralandı.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Alım fırsatı kaçtı mı? Altın yükseldi ama…

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Malatya’nın Kale ilçesinde, kayısıya alternatif olarak çilek üretimine başlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, sofralık olarak ürettiği ürünlere artan siparişleri karşılamaya çalışıyor.

Kenevir rotayı ilaca çevirdi

Endüstriyel kenevir üretiminde son 5 yılda önemli bir yol kat eden Türkiye, dünyadaki gelişmelere paralel olarak istikametini ilaç etkin maddesi olarak kenevirden en yüksek faydaya doğru çevirdi. Bu kapsamda ihtiyaç olursa yeni üretim alanlarının da devreye alınabileceği öngörülüyor.