570 yıl önceki ilk silahlanma yarışı ortaya çıktı

Kambriyen Dönemine Ait Fosil Kabuklarında Yırtıcı-Av Silahlanma Yarışı

Bu fosil kabuklar, Kambriyen Patlaması olarak bilinen döneme ait. Bu dönem, Dünya’da yaşam çeşitliliğinin hızla arttığı ve ekosistemlerin oluşmaya başladığı bir zaman dilimini ifade ediyor. Araştırmacılar, av ve yırtıcı arasındaki bu “silahlanma yarışı”nın, bu çeşitliliğin oluşmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Gizemli Delikler İçeren Kabuklar

Fosillerin incelenmesi, yırtıcıların bu kabuklara delikler açarak avlarını hedef aldığını gösteriyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog Russell Bicknell, “Bu kritik evrimsel kayıt, yırtıcıların erken hayvan ekosistemlerinin gelişiminde oynadığı kilit rolü ilk kez net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Araştırmada incelenen kabuklar, Lapworthella fasciculata adı verilen bir türün fosilleri. Kabukların üzerindeki deliklerin konumu ve düzeni, bu deliklerin yırtıcılar tarafından kasıtlı olarak oluşturulduğunu ortaya koyuyor. Yırtıcıların saldırıları karşısında L. fasciculata’nın kabuklarının kalınlaştığı ve delik sayısının azaldığı görüldü. Ancak yırtıcılar da “silahlarını” güçlendirerek tekrar kabukları delmeyi başardı.

İlk Silahlanma Yarışı

Bu süreç, yırtıcıların avlarını avlamak için geliştirdiği yöntemlerle, avların kendilerini savunmak için geliştirdiği özellikler arasında bir denge olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu döngünün bilinen en eski evrimsel silahlanma yarışı örneği olduğunu belirtiyor.

Araştırma, bu tür güçlü seçilim baskılarının türlerin fiziksel özelliklerini hızlıca değiştirebileceğini ve hatta yeni türlerin oluşumuna yol açabileceğini ortaya koyuyor. “Bu, Kambriyen Patlaması sırasında fenotipik değişimlerin ne kadar hızlı meydana geldiğini gösteriyor,” diyen Bicknell, bu tür bir evrimin çevresel faktörlerle birleştiğinde türleşmeyi hızlandırabileceğine dikkat çekiyor.

 

Related Posts

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.

40 yıllık efsane tarih oluyor: Windows, Mavi Ekran’a veda ediyor

Windows bilgisayarlarımız ile özdeşleşen ve önemli hatalarda karşımıza çıkan Mavi Ekran Hatası, yeni dönemde yerini Siyah Ekran Hatası’na bırakıyor.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.